Meteen naar de inhoud

Is dankbaarheid recept voor geluk?

Ben je meer dankbaar als je gelukkig bent. Of is dankbaarheid het recept voor geluk?

Mijn #1maandanders in maart stond in het teken van dankbaarheid. Maar wat heeft dankbaarheid met vitaliteit te maken? Die link leg ik uit in deze blog.

Brede visie op vitaliteit

Bij vitaliteit denken de meeste mensen aan voeding en beweging. Dat klopt. Echter vitaliteit is meer. Er zijn diverse modellen en de vitaliteitspiraminde  (Albert Sonnevelt) is er een van.

vitaliteitspiramide albert sonnevelt

vitaliteitspiramide albert sonnevelt

Dankbaarheid zie ik als manier om te relativeren en een positieve mindset te ontwikkelen. Een positieve mindset maakt je weerbaarder bij tegenslagen.

Zo stond ik op de eerste Regionale Ondernemers Beurs. Mijn verwachtingen waren hoog. Helaas vielen de bezoekersaantallen tegen. En ik was teleurgesteld. Mijn glas was half leeg. Toen ging ik kijken waar ik dankbaar voor was. Ik dacht aan het onverwachtse gesprek met de directeur van Bieze Foodgroep over Jongen op Gezond Gewicht (JOGG). En het gesprek met Richard Breijer van Roodbeen over ‘zitten is dodelijk’ en zijn uitnodiging om samen te brainstormen over creëren van een gezonde werkomgeving. En zo waren er nog een paar ontmoetingen. Allemaal inhoudelijk mooie gesprekken en nieuwe contacten waar ik dankbaar voor kon zijn.

Het zijn de kleine dingen die het doen

Probeer het maar eens #1maandanders: aandacht hebben voor de dingen waar je dankbaar voor bent. Voor sommige is dat een mooie auto of een paar nieuwe schoenen. Maar ik gok dat het meestal gaat om de kleine dingen. Vaak gratis maar ONBETAALBAAR.

Een bloem of een vlinder die je opvalt. De naasten die je lief hebt. Een gebaar van iemand, in mijn geval mijn vriend die de auto ruiten schoonmaakt of mijn schoonmoeder die eten heeft gemaakt na een drukke dag.

verzameling van momenten van dankbaarheid

verzameling van momenten van dankbaarheid

Hoe kan je dit toepassen in je bedrijf?

Een moppercultuur biedt geen inspirerende sfeer en brengt je bedrijf niet verder. Dankbaarheid en relativeren zorgt dat mensen openingen zien en bij tegenslagen de draad weer oppakken. Dus vier waar je dankbaar voor bent! Benoem het, zeg het, schrijf het op, proost erop. In het ‘veranderhuis’ luidt iemand kei hard de bel als hij/zij een succes te vieren heeft. En dat hoeft niet persé een nieuwe klant zijn. (Ik heb me laten vertellen dat het dagelijks gebeurt.)

Het is soms allemaal zo vanzelfsprekend maar wat gaat die collega glunderen als je bedankt voor zijn/haar hulp. En wat denk jij ‘wat heb ik toch een fijne werkplek’. Dan gaan je ook de volgende dag graag naar je werk. Of stuur uit dankbaarheid uw klanten eens een bosje bloemen. Of een kaart naar de partner van een medewerker die de laatste tijd extra lange werkdagen heeft gemaakt. Ik kan u verzekeren dat u indruk maakt.

Dankbaarheid zorgt voor positieve energie en helpt ook in moeilijke tijden om te zien wat er wél is.

Het resultaat

Ben ik gelukkig en heb ik daarom meer om dankbaar voor te zijn? Of maakt dankbaar zijn me gelukkiger?

Mijn conclusie: Dankbaarheid laat mij zien dat geluk in de kleine dingen zit! En dát geeft een rijk gevoel.

Doe het ook eens #1maandanders

 

Inspiratie

-Video: Hailey Bartholomew heeft al veel mensen geïnspireerd met haar 365 dagen project http://vimeo.com/22100389

-Boek: Lees alles over Geluk in het World Book of Happiness  Een samenvatting van wereldwijde onderzoeken naar geluk.

-Muziek: Dankbaarheid van Gers Pardoel Hij schreef een lied voor zijn vader om zijn dankbaarheid te uiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *