Ga naar de inhoud

Wat je hebt gemist… #meetup #quantifiedself

Donderdag 28 mei was de derde meetup die ik organiseerde. Deze keer in samenwerking met Monique Westerlaken, van GGD regio Utrecht. De meetup ging over Quantified Self ofwel alles wat te maken heeft met het zelf meten van je gezondheid.

Joost Plattel (initiator van de Quantified Self beweging in Nederland) vertelde met zeer veel enthousiasme wat hij over zichzelf meet en welke technische middelen er zijn om dat ‘zelf meten’ te vergemakkelijken. Van fitbit tot Zeo Slaapmeter*, van pleister tot een slimme ‘moeder’ die in verbinding staat met allerlei sensoren. Wat overigens een uitermate slimme toepassing kan zijn voor de ouderenzorg. Joost zijn boodschap was vooral: techniek is maar een hulpmiddel. De vraag is hoe je van data, wijsheid kan maken. Bij die zoektocht helpt Joost organisaties zoals GGD’en. Bekijk hier de presentatie van joost plattel

Daarna volgende drie korte presentaties

-GGD innovatie platform gaat een GGD app store lanceren.  

Waarom deze app store? Om in de veelheid van app’s te helpen door de bomen het bos te zien. En om vanuit toepassingservaring feedback te geven over de bruikbaarheid van gezondheidsapp’s.  Meer weten over de GGD appstore bekijk hier de Presentatie ggdappstore AANVULLING De appstore is in 2016 online gegaan via www.ggdappstore.nl .

-JGZ Kennemerland doet een pilot / onderzoek met kinderen (2,5-4 jaar) en ouders om meer te gaan bewegen met fitbit’s (of soortgelijke hulpmiddelen)

Een pilot waarbij naast de leerpunten over techniek vooral naar voren komt dat de deelnemers via een online platform elkaar prima helpen en zo snel tot oplossingen komen voor praktische problemen. En dat ouders zich bewuster zijn geworden van hun beweeggedrag. Het lijkt dat zij meer zijn gaan bewegen en hun kinderen daarin meenemen. Alle deelnemers doen mee aan het vervolg onderzoek. Meer informatie: Kick off quantified self pilotpresentatie pilot JGZ kennemerland

-GGD regio Utrecht heeft bij kinderen op middelbare school een pilot gedaan met de Move app om bewegen te stimuleren.

De kleine pilot richtte zicht niet op kinderen met overgewicht maar op de hele klas. Hoe kan je klassen stimuleren om meer te gaan bewegen? En hoe kan een beweeg app hierbij ingezet wordt? De pilot heeft laten zien dat het idee erg leuk is en ook goed ontvangen wordt door de jongeren en het onderwijs, maar dat de praktische uitvoering op dit moment door de techniek nog niet voldoende ondersteund kan worden. De app Moves vraagt veel van de batterij van de smartphone, waardoor die snel leeg raakt. Dit levert teveel ongemak waardoor de jongeren de app slechts kort willen gebruiken en het effect helaas verloren gaat. Wel een waardevol leerpunt.

Doen door te leren

Met Quantified Self zitten we in de wereld van de gezondheidsbevordering en zorg in de ‘ontdek fase’. De mensen die ermee aan de slag gaan zijn vooral nieuwsgierig en proberen dingen uit. De ene keer meer succes dan de andere keer. Maar als u dit leest: GEEF ZE EEN APPLAUS! Want ze hebben het lef om te leren door te doen.

Op technische vlak gaan zaken snel. De toepassingen komen in veelheid op de markt en de prijs lijkt al te zakken. Daarmee wordt het voor steeds meer mensen toegankelijk. Ben je er nog niet mee aan de slag? Onze tip: ga het in ieder geval uitproberen en ervaren voor jezelf en durf te experimenteren. Kleine pilots met korte doorlooptijd zijn in deze fase handig. (Je kan natuurlijk ook wachten, want het komt vanzelf naar jou toe.)

Big data

Bij de borrel hoorde ik al suggesties voor een vervolg meetup over Quantified Self, gericht op Big Data. Want hoe lang kunnen we nog door gaan met (papieren) vragenlijst onderzoeken die eens in de vier jaar worden uitgezet? Hoe kunnen we meer up-to-date gegevens krijgen van groepen mensen? En is het niet meer dan logisch dat mensen die meedoen aan onderzoeken over hun leefstijl en gezondheid, ook directe terugkoppeling krijgen?

Meer lezen over Quantified Self:

Jeugdcloud app store

ComeTogether, het platform dat lokale, slimme en innovatieve initiatieven samen brengt o.a. werk, zorg, onderwijs en pensioen.

Smarthealth, mediabedrijf dat logt over Ehealth en MHealth thema’s

artikel over quantified neigbourhoods

 

*De Zeo Slaapmeter is helaas niet meer op de markt. Het meet je hersenactiviteit in je slaap. Een meer valide manier van meten van je slaap dan de slaapmeters die alleen je bewegingen meten.

1 reactie op “Wat je hebt gemist… #meetup #quantifiedself”

 1. Hallo Marielle,

  Hartelijk dank voor de up-date! Interessant om nog even terug te lezen wat er zoal behandeld is die dag. De vraag om terugkoppeling van deelnemers aan een lifestyle-onderzoek intrigeerde mij. En wel omdat wij met Juice PLUS de zogenaamde Experience lijn uitzetten met de klant. Voeding Slapen Bewegen Hydratatie komen aanbod. We hebben daar tools voor en met succes!
  Zo blijven we door ontwikkelen om te kijken hoe we de mens langdurig op het gezonde pad houden

  Goed, wellicht kan ik er een volgende wel bijzijn. Wanneer je het leuk vind kunnen we ook weer eens wat samen drinken en klankborden.
  Ik hoor het!

  Vriendelijke groet,

  Saskia Huijer

Reacties zijn gesloten.