Meteen naar de inhoud

Gezond zwanger zijn!?

Ik las de volgende tweet over het Nederlands Congres Volksgezondheid 2013: “#ncvgz2013 Zwangerschap of een ingrijpende ziekte zijn natuurlijke momenten in het leven om te starten met gezondheidspreventie.”

Is dat zo? Als gezondheidswetenschapper en vitaliteitsadviseur vind ik gezondheid en vitaliteit belangrijk. Al lukt het me niet altijd om zo te leven. Ik weet in ieder geval dat het belangrijk is en heb een beetje een idee van hoe het kan.

De adviezen bij zwangerschap en gezondheid weet ik ook. Maar dan komt het: opvolgen

De hormonen doen goed hun werk. Door misselijkheid en overgeven heb je (soms) totaal geen zin in eten. Zonder eten is de energie om te bewegen ver te zoeken. Stop er nog wat vermoeidheid en hormoonwisselingen bij en je hebt iemand die liever op de bank ligt naar onzinnige programma’s te kijken dan de hardloopschoenen aantrekt voor de 10km. Weg vitaliteit! (Ik weet het, ik weet het, je kan gewoon hardlopen in het begin van de zwangerschap.)

En eten. De tips zijn eet voldoende vette vis, vitaminen, ga niet veel snoepen etc. Ik kan je zeggen in vette vis heb ik even echt geen trek.  Sinaasappels en mandarijnen doen het ook niet goed. In warm eten had ik de eerste drie maanden helemaal geen zin.  Het enige wat goed lijkt te vallen zijn de luchtige crackers van LU en chocolade. Mmmh klinkt niet als de schijf van vijf.

Daarnaast heb je nog alle andere adviezen want naast foliumzuur moeten zwangere nu ook vitamine D slikken. En een diëtiste die ik sprak, zei dat probiotica ook wel heel goed is tijdens de zwangerschap. Zó veel tips en adviezen.

Ik begrijp nu goed dat je niet zit te wachten op al die mensen met gezondheidsadviezen. Want ja je weet het wel… Maar nu even niet!

Sterker nog door al die boodschappen ga je je ook nog eens schuldig voelen. Ben je dan geen goede moeder als je niet al die adviezen kan opvolgen?

Dus mijn idee ‘nee soms is zwangerschap even niet het moment om te komen met gezondheidsboodschappen’. Genoeg veranderingen. Voor mij althans.

 

Ben jij tijdens je zwangerschap anders omgegaan met je gezondheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *