Meteen naar de inhoud

tweetup PH 6 juni: verhalen vertellen raakt mensen

Donderdag 6 juni 2013 is de tweetup Public Health rond 16:00 uur bij King Arthur Utrecht. Dit is een informeel samen zijn van twitteraars uit de ‘Public Health wereld’. Een netwerk gelegenheid. Het leuke van de tweetup is dat iedereen met passie vertelt over zijn/haar werkzaamheden. En daarmee de ander inspireert. Deze tweetup ook een gast buiten de wereld van public health die wel van alles weet over storytelling. Wij zijn benieuwd naar jou verhalen en hieronder al een inkijkje in het verhaal van Lisanne.

 

’t Begint allemaal met een verhaal

Hoe zorg je ervoor dat bewoners in een wijk gezonder gaan leven? Dat is een vraag waar heel wat professionals het hoofd over breken. Een ander vraagstuk waar steeds meer mensen binnen zorg en welzijn mee te maken krijgen is: hoe werk ik optimaal samen met professionals van andere organisaties?

Op beide vragen is één antwoord te geven: storytelling.

Gezonder leven

Als je mensen in beweging wilt krijgen, moet je ze raken. Wil je dat bewoners gezonder gaan leven, dan moet je dus weten waar ze door getriggerd worden. Weet je dat? Ken je de verhalen van bewoners?

Afschrikwekkende cijfers en deprimerende feiten raken mensen niet. Ze gaan het ene oor in en het andere uit. Echte, persoonlijke verhalen daarentegen raken het hart. Omdat ze met emotie verteld worden. Die emotie is herkenbaar, we kunnen ons inleven. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat verhalen beter onthouden worden dan losse feiten en informatie. Onze hersenen kunnen informatie die met elkaar samenhangt namelijk makkelijker verwerken.

Verhalen ophalen bij bewoners om te achterhalen waar ze warm voor lopen en wat er speelt is de eerste stap. Daaruit blijkt welke acties je moet ondernemen. In de communicatie zet je vervolgens persoonlijke verhalen in om bewoners in beweging te zetten.

Samenwerken

Je bent vaak niet de enige professional die zich met een gezin bemoeit. Dat kan best lastig zijn. Je spreekt een verschillende taal, hebt andere ideeën of kent elkaar nauwelijks. Toch moet er meer en meer samengewerkt worden. Dan is het zinvol om naar elkaars verhalen te luisteren. Waarom doe jij dit werk? Wat is jouw visie? Waar ben je trots op en waar worstel je mee? Een goede samenwerking begint met elkaar kennen en vertrouwen. Pas dan kun je gaan werken aan jullie gezamenlijke verhaal voor de wijk of dat gezin.

Tot ziens bij de Tweetup op 6 juni!

Lisanne van de Weerdhof – L’eliXXor

www.lelixxor.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.