Ga naar de inhoud

De link tussen vitale leraren en gezondere kinderen

Naar aanleiding van een twitter gesprek over Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG-aanpak die ook in Nijkerk wordt opgezet) kreeg ik gisteren de vraag: Wat is de link tussen vitale leraren en gezondere kinderen? Dat kan ik wel uitleggen:

Voor het stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen zijn, naast ouders, leraren de spil. Zij voeren vaak de schoolprogramma’s uit.

Via het Centrum voor Gezond Leven zijn (onderbouwde) schoolprogramma’s te vinden en de Gezonde School is een methode om een duurzame aanpak op te zetten. De GGD kan scholen hier vaak bij ondersteunen. Maar dit ter zijde.

De schoolprogramma’s rondom gezondheid zijn vaak extra programma’s naast de lessen over rekenen, taal, aardrijkskunde etc. Juist vitale leraren staan open voor nieuwe uitdagingen want ze hebben lichamelijk en mentaal de energie om dit te doen. Geen houding van ‘moet dit er ook nog bij, daar hebben we toch helemaal geen tijd voor’. Maar leraren die zelf met ideeën en initiatieven komen om dit in te passen in hun lessen. Misschien bedenkt de leraar bij de rekenles wel opdrachten om uit te rekenen hoeveel calorieën een McDonalds maaltijd inhoud. Om later bij de gymles oefeningen te doen om die calorieën te verbranden. Ik noem maar een voorbeeld.

Vitale medewerkers hebben de energie om te veranderen en hun creativiteit te laten borrelen.

Daarnaast zijn vitale medewerkers bezig met hun eigen lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid. Wat betekent dat ze aandacht hebben voor bijvoorbeeld water drinken en bewegen maar ook plezier maken. Als de docent merkt dat hij/zij zelf minder energie heeft in de middag zegt hij/zij tegen de klas ‘we gaan even een energizer doen om weer wakker te worden’ of  ‘we houden een water drink pauze’.

Vitale medewerkers zijn zich bewust hoe ze zichzelf gezond kunnen houden en zijn hierin een voorbeeld voor anderen.

Leraren zijn soms ook ouders. En ouders zijn de voorbeelden van kinderen (ondanks dat je bij pubers denkt dat dit anders is). Gaan je ouders altijd op de fiets boodschappen doen dan is de kans groot dat je deze gewoonte overneemt. Wordt er thuis elke avond een verse maaltijd gemaakt, dan wordt dat het referentiekader van de kinderen. Jong geleerd is oud gedaan. En vitale medewerkers proberen hun werk en privé in balans te houden om energie te hebben voor dingen die ze belangrijk vinden. Heb jij na je werk nog energie om buiten te spelen met de kinderen? Of ben je blij dat ze zichzelf vermaken op de computer?

Vitale medewerkers hebben oog voor hun werk/privé balans. Wat op het werk zorgt voor productieve medewerker. En thuis voor betrokken actieve ouders.

Er zijn dus meerdere redenen waarom vitale leraren een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van kinderen.

Samen met Jeanette Seesing zet ik de Nijkerk Ondernemers Challenge op. Een opstap voor organisaties en bedrijven om te werken aan vitale medewerkers die nu en in de toekomst fysiek en mentaal fit zijn en met energie en bevlogenheid werken.

Meer weten? We komen graag in gesprek.

We zijn bereikbaar via info@healthworx.nl of info@jsconsult.nl