Meteen naar de inhoud

Meetup 5 maart: we gaan sprinten!

Scrum: Projecten met meer energie en resultaat!

Donderdag 5 maart is er een nieuwe meetup in Amersfoort. Deze bijeenkomst geef ik cadeau aan professionals uit mijn netwerk die zich graag laat inspireren en kennis delen.

Waarom een meetup over Scrum? Mijn vriend, werkzaam in de ICT, vertelt al een tijd over hoe zij projecten op een andere manier aanpakken middels Scrum. Geen vooraf dichtgetimmerde lange termijn planningen (die toch nooit uitkomen) maar stapsgewijs aan de slag. Hun nauwe samenwerking met de opdrachtgever zorgt voor waardevollere producten. En ze zijn creatiever en productiever. Ze zitten in een flow.

Om eerlijk te zijn mis ik die flow wel eens bij mezelf. Om me heen bij GGD’en, gemeenten, zorgorganisaties en in het onderwijs zie ik veel harde werkers maar komen we waar we willen komen? Ik hoor zaken als ‘lange adem’, ‘resultaten zijn moeilijk zichtbaar’, ‘moeten trekken aan een projectgroep’ etc. We zijn nog steeds te vaak bezig met plannen bedenken achter een bureau, gezellige praatsessies (maar waar leiden ze toe?) en projecten met grootse ambities maar waar de concrete resultaten uit blijven. Zo wordt de ambitie van de gezonde schoolkantines bij lange na niet gehaald (slechts 5% van de scholen voldoet in 2015 aan de criteria van het voedingscentrum i.p.v. de 100% waar de tweede kamer naar streefde). En natuurlijk doet iedereen zijn best, zoals Paul Rosenmöller zegt. Het ligt niet aan de mensen maar wel aan de aanpak. Om eerlijk te zijn herken ik dit in mijn eigen werk en ik heb er een erg ontevreden gevoel over. Laat ik het anders doen. Ga je mee veranderen? Dan gaan we samen sprinten! 

Is Scrum het walhalla of een kunstje uit de ICT? Nee natuurlijk niet. Het is nog steeds hard werken maar wel met meer focus, snellere resultaten, betere samenwerking en positieve energie. Nienke van de Hoef, van de Scrum Company, vertelt aan de hand van voorbeelden hoe gemeenten, zorgorganisaties en bedrijven het aandurfden om oude patronen en reflexen los te laten en flexibiliteit als kompas te gebruiken.

Nieuwsgierig, kritisch of gewoon zin in een leuk netwerkmoment, je bent van harte welkom!

donderdag 5 maart, start 14:30 uur, Amersfoort

Opgeven kan via marielle@healthworx.nl

Wil je weten waar ik door geïnspireerd ben? Lees het onlangs uitgegeven boek van Jeff Sutherland de grondlegger van Scrum of de Kracht van Scrum