Meteen naar de inhoud

ZZP en zwangerschap: wat bepaalt je agenda?

Mijn vriendinnetje vraagt : hoe ga je dat doen met zwangerschapsverlof? Tja goede vraag. Als je in loondienst bent, is je verlof wel duidelijk. Misschien plak je er nog wat vakantie dagen of ouderschapsverlof aan vast. En je maakt vooraf afspraken over ‘wat je gaat doen na je verlof’.

Ik mag uitkering aanvragen bij het UWV om de vrije weken die je opneemt (en dus geen inkomsten hebt) te compenseren. Mooi want zo hebben alle vrouwen (in loondienst of als zelfstandige) de kans om bij te komen. Fijn maar eigenlijk gaat het me niet om het financiële plaatje. Je wilt je werkt goed doen, je opdrachten afronden of voorzetten. En werk is er toch. Als het niet voor opdrachtgevers is dan blijft minimaal de boekhouding en e-mail bijhouden over. En het is niet vanzelfsprekend dat je in een gespreid bedje terugkomt zoals in loondienst.

Maar wat doe je als zelfstandige nog in de weken voor je bevalling en wat daarna? En vooral ook wat doe je niet? Want zzp’er zijn heeft het voordeel dat je je eigen agenda mag bepalen. Dus wat laat je je agenda bepalen?

Op de papieren van het gastouderbureau schreef ik op dat ik medio november van de opvang gebruik wil maken. En toen dacht ik november? Dan is mijn kind 1,5 maand oud. Dat voelt niet goed. Januari klinkt beter. Maar ja van september tot januari niet werken is ook geen optie. Mijn projecten lopen door.

Daarnaast lees je op twitter al die geweldige moeders die de hele week werken soms in het weekeinde alvast koken voor aankomende week en ook tijd hebben voor sociale contacten (en zichzelf).  Wat het idee geeft dat thuis zitten echt not done is. Het ideaal is ‘een business women die alles kan managen, financieel onafhankelijk is, tussendoor tijd neemt voor een sauna met vriendinnen en uiteraard goed in haar werk.’  The supergirl.

Lijkt me geweldig en toch vraag ik me af of dit echt kan. Lopen die vrouwen niet ergens op stuk?

De vraag is: wat gaat deze super girl doen? Vast geen drie maanden thuis zitten niksen. Maar even rust nemen lijkt me wel goed. Dus heb alvast wat kruizen gezet in mijn agenda.

Hoe heb jij het aangepakt zwangerschap, ouderschap en werk? Iemand tips hoe je als zelfstandige mama de balans vindt?

2 reacties op “ZZP en zwangerschap: wat bepaalt je agenda?”

  1. Ik heb geen ervaring met zwangerschap. Toch herken ik in je stukje je verwondering dat super moeders dat zo goed kunnen. Heb je er wel eens over nagedacht dat we in deze zogenaamd maakbare wereld alleen nog maar positieve aspecten noemen en moeilijkheden worden weg gestopt. Ik geloof er niets van dat moeder worden voor andere mensen geen vragen oproept. Zelfs mij super nuchtere zusje vond het de allereerste keer verschrikkelijk om haar kind bij het kinderdagverblijf achter te laten. Inmiddels is haar baby al weer 15 jaar oud 🙂 Sterkte met het maken van je keuzes!

    1. Marielle Schipperen

      Hoi Liebeth, Bedankt voor de support en het delen! Inderdaad hoe maakbaar is de wereld? Zeker als er een kindje in je wereld komt… Mijn lichaam heeft al laten merken dat de maakbaarheid grenzen heeft. Voor iedereen verschillend dat wel 😉

Reacties zijn gesloten.